9 metaforen van Inkson

Loopbanen zijn complexe en veelzijdige fenomenen. Een loopbaan omvat psychologische, sociologische en economische aspecten. Om een helder en breder perspectief te ontwikkelen over het kijken naar loopbanen schreef hoogleraar Managementstudies Kerr Inkson het boek Understanding Careers, the metaphor of working lives (2006). In dit boek roept hij negen metaforen in het leven waarmee hij ons uitnodigt de wereld van de loopbaan door verschillende brillen te bekijken.

In deze aflevering van podcast de Loopbaancoach neemt loopbaanonderzoeker Jouke Post ons mee in de laatste aflevering van de negen metaforen. Het verhaal. Je loopbaan is een reeks gebeurtenissen en acties in de tijd. Als je die reeks aan elkaar denkt dan heb je een verhaal. ‘Mensen zijn de hoofdrolspeler en tevens de auteur van dat verhaal’. Ieder verhaal is uniek. Soms heb je regie op je verhaal, soms overkomen je dingen in je verhaal. Hoe kun je in de loopbaanbegeleiding met deze metafoor werken? Wat zijn de voor- en de nadelen? Welke verhaal vertel je? Luister naar het verhaal. Jouke plaatst begrippen helder in tijd en context.

De Loopbaancoach is De Podcast voor loopbaanprofessionals.
Deze podcast is een initiatief van Leergang Loopbaancoaching (HvA). We gaan in gesprek met experts op het gebied van loopbaanontwikkeling, delen actuele kennis en ontwikkelingen vanuit de psychologie. Kennis delen om loopbaancoaches te inspireren en te voeden bij het uitoefenen van hun vak.

Presentatie Japke Ebbinge.
Japke Ebbinge is Sociaal Psycholoog & Loopbaancoach en als docent verbonden aan de Hogeschool van Amsterdam

Luister naar de podcast

 

Scherm­afbeelding 2024-02-01 om 12.42.22.png