Carrièreswitch pakt meestal positief uit

Bron: Personeelsnet.nl

Een kwart van de Nederlanders wil graag een hoger salaris, leuker werk of is toe zijn aan iets anders en overweegt nu een carrièreswitch. Die keuze pakt meestal goed uit, want van de mensen die daadwerkelijk iets anders gaan doen, heeft slechts 17 procent daar later spijt van.

Uit onderzoek van vacaturesite Indeed onder 1077 Nederlandse werkenden, komt naar voren dat een derde van de Nederlanders daadwerkelijk een carrièreswitch heeft gemaakt en 18 procent dit zelfs meerdere keren heeft gedaan.

Positieve invloed op je hele leven

De helft van de werkenden in Nederland overweegt op dit moment geen andere loopbaan, maar heeft dit wel eens overwogen. Naast iets totaal anders gaan doen, is een soortgelijke functie als de huidige baan maar dan in een andere sector ook een mogelijkheid. Voor ruim 40 procent is dit een optie.

“Als het gaat om carrièrekeuzes, speelt salaris nog altijd een grote rol”, aldus Sander Poos, Managing Director van Indeed Benelux. “In je levensonderhoud kunnen voorzien is nog altijd een van de belangrijkste redenen om naar je werk te gaan. De mate waarin een baan leuk en zinvol is, wordt echter steeds belangrijker. Een overstap naar een baan die beter bij je past creëert nieuwe kansen met positieve invloed op je hele leven.” Na salaris is dan ook de behoefte aan leuker werk een reden om iets anders te gaan doen, zo blijkt uit het onderzoek.

Eerst de onderliggende problemen oplossen

Laurens Knoop, oprichter van The School of Life, een internationale organisatie die kennis uit de filosofie, psychologie en kunsten inzet om wijzer in het leven te staan, erkent de toegevoegde waarde van een baan die bij je past, maar is ook kritisch: “Als je overweegt om van baan te wisselen is het goed om jezelf af te vragen waarom je dat zou willen. Als je onverschillig bent geworden over je werk, kan iets anders zoeken een goed idee zijn.”

Wanneer je andere problemen hebt, zoals spanningen met je baas, kan het je volgens Knoop veel verder brengen als je eerst dat probleem oplost. “Dat kan je doen besluiten om toch te willen blijven, omdat je toch nog voldoende uit je baan haalt.”

Werk zoeken met meer voldoening

Opvallend is dat een groot deel van de respondenten aangeeft niet voldaan thuis te komen na een werkdag. De meerderheid van de respondenten (63 procent) komt gemiddeld genomen meestal wel of vrijwel altijd voldaan thuis van het werk. Voor de rest, 37 procent, is dit niet het geval. Zij komen even vaak wel als niet, meestal niet of zelfs helemaal nooit met een voldaan gevoel thuis na een werkdag.

De meerderheid van de respondenten laat, wanneer hij of zij op zoek gaat naar een nieuwe baan, de mate waarin het werk betekenisvol is meespelen in de afweging om te solliciteren. Daarbij zegt meer dan de helft naast het werk andere activiteiten te doen waar hij of zij voldoening uit haalt.